Det här är ett bra recept på äppelkaka som jag fått från min mamma. Det finns ett problem med hennes recept och det är att de kan vara knapphändiga i bland. Hon har exempelvis ett jättebra recept på stora limpor med kross i. Fast när man kommer till hur mycket mjöl så står det ingen mängd. I äppelkaksrecepten står mjölmängden angiven men däremot inte hur länge kakan ska gräddas eller något gradtal. Men det brukar gå bra ändå.
Amerikansk äppelkaka
1 ägg
100 gram smör
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Rör smör och socker, blanda i ägget. Häll i mjölken och rör om. Det kommer se ut som om allt har skurit sig. Blanda då ner mjölet med bakpulvret i och rör om.
Skala och skär äpplen i bitar. Doppa bitarna i kanel och socker. (Här får man ta efter tycke och smak - inga mängder angivna!) Häll smeten i en form och tryck ner äppelbitarna så långt det går.
Gräddningstiden beror lite på hur mycket äpplen som finns i kakan. Men 175 grader och ca 40 minuter brukar bli lagom. Det går självklart lika bra att göra äppelmuffins. Grädda då i knappt 200 grader och cirka 15-20 minuter.
Det blev för mycket smet för mina silikonformar så jag gräddade några i pappersformar. Det blev rätt så stor skillnad i höjd. Näst gång ska jag prova att ha en pappersform i silikonformen så blir det nog lättare att ta ur muffinsen. För det kan väl inte vara meningen att man ska smörja varenda rackarns form?
söndag, oktober 26, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Det där lät gott!
Gjorde ni must i år oxå? Vi fick faktiskt mer äpplen i år än förra, men det verkar vara mest vinteräpplen. Ska se i morgon om de som fortf sitter kvar är något att ha - isåfall blir det nog lite bak.
Mmm..så gott med nybakat! Snart dags för bak här med. Frysen är nästan tom.
Visst var det kärleksört på min bild:)
Hej!
Jag shoppade rätt friskt och köpte tex en dator!! :-D
Aha.. då kanske man ska skippa den boken eller?
Mumsiga muffins du bakat!!
Ha en fin vecka!
Kram Sara
Skicka en kommentar